Do góry

Desery Przepis na:

Gruszka Heleny

Gruszka Heleny

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 230

Dodano:

Odsłon: 81

Bardzo smaczny deser w wyjatkowo prostej wersji.

Składniki

  • 1 gruszka
  • 1 lyzka cukru
  • szczypta wanili
  • szczypta cynamonu
  • 1 lyzka wódki lub nalewki gruszkowej
  • 50 g czekolady
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Roztopic czekolade nad para, ostroznie wypełnic nia rekaw do dekoracji lub róg torebki plastikowej, przeciac jej róg i pomalowac kratke na papierze do pieczenia. Studzic przez 2-3 godziny.

    Obrac gruszke, przepolowic i wydrazyc gniazdo nasienne.
    Na patelni zagotowacj szklankę wody razem z wanilia, alkoholem gruszkowym, cukrem i cynamonem.
    Wlozyc gruszke do plynu przecieta powierzchnia do dolu.
    Gotowac na wolnym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu polewajac ja plynem.
    Gotowa gruszke ozdobic czekoladowa kratka i podac z bita smietana i lodami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń