Do góry

Przetwory Przepis na:

Gruszki kandyzowane

Gruszki kandyzowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3082

Dodano:

Odsłon: 12762

Smak z dzieciństwa:) Babcia miała zawsze pełne słoje takich gruszek:)

Składniki

  • Gruszki
  • 1 kg cukru na 0,5l wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nie podaję ilości gruszek, bo to zależy jaki duży mamy garnek. Proponuję najpierw przygotować syrop a potem dodać gruszki, tak aby garnek był pełen. Ja też robiłam "na oko":)

  2. Z cukru i wody zagotować syrop. Obrane i pokrojone gruszki włożyć do syropu i gotować na małym ogniu. Nie dopuścić do zagotowania.

  3. Gdy będą lekko szkliste, wyłączamy. Zostawić w garnku ok.30 minut. Potem wyciągamy gruszki, aby ociekły. Może być po prostu sitko.

  4. Następny krok to suszenie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gruszki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dosyć luźno, żeby gruszki swobodnie leżały i schły. Kiedy piekarnik jest już nagrzany, wyłączamy go i wtedy wkładamy blaszkę z gruszkami. Zostawiamy uchylone drzwiczki. Gdy piekarnik ostygnie, wyjmujemy blaszkę, nagrzewamy piekarnik na nowo i znowu gdy jest nagrzany, wyłączamy go i wstawiamy gruszki. Pamiętajcie o uchylonych drzwiczkach piekarnika! Tę czynność powtarzamy parę razy. Musicie obserwować gruszki. Dopiero gdy uzyskamy efekt szklistej powłoczki, gruszki są gotowe.

  5. Przekładamy do słoików, można obsypać jeszcze cukrem. Zakręcamy i jemy potem całą zimę;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amidalla 27 sierpnia 2012 Ma to znaczenie, nie mogą być dojrzałe, bo sie rozlecą w czasie gotowania. Ale też nie mogą być twarde i zielone, bo będą się długo gotować:) Takie na pół dojrzałe najlepiej:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 27 sierpnia 2012 Bardzo pracochłonne, ale już wyobrażam sobie ten cudny smak. uwielbiam kandyzowane owoce. Może pożyczę suszarkę do owoców od rodziców. A czy gruszki muszą być takie dojrzałe, słodkie i miękkie czy mogą być twarde i mniej słodkie czy nie ma to znaczenia ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 26 sierpnia 2012 Odpowiadam po kolei:) Tak, można robić w suszarce. Moja Ciocia tak robi i też wychodzą pyszne, ale ja niestety nie mam takiego urządzenia:)
Wiesiu - moja Babcia była doskonała we wszystkich:) Ja już robię drugą porcję i mam zamiar robić póki gruszek wystarczy w ogródku;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 26 sierpnia 2012 Jestem zauroczona tym przepisem, twoja babcia musiała być bardzo dobrą kucharką - zabieram do wypróbowania , bo przyznam ,że nigdy nie robiłam i teraz muszę nadrobić luki w swojej kuchni.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zonia48 26 sierpnia 2012 A czy można je suszyć w suszarce do owoców?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń