Do góry

Desery Przepis na:

Gruszki orzechowo-miodowe

Gruszki orzechowo-miodowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Gruszki orzechowo-miodowe"

Składniki

  • pół kg mąki
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • 2-3 łyżki śmietany 22-proc
  • pół szklanki cukru. Ponadto: 4 gruszki
  • szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • jajko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Sylwia Wójcik z Wielkiej Wsi

  2. Ciasto: zagnieć, owiń w folię, włóż na pół godziny do lodówki. Gruszki obierz, wytnij środki. Orzechy utrzyj z cukrem pudrem i miodem. Napełnij gruszki. Ciasto rozwałkuj, wytnij duże kwadraty. Na każdym ułóż połówkę gruszki, owiń. Z resztek ciasta zrób listki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem (możesz posypać gruboziarnistym cukrem). Piecz 35 min w 180°C.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń