Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszki w kruchym cieście"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 77
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 132
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 77
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 132
Składniki
Przygotować kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Gruszki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne. Rodzynki sparzyć, odsączyć, zalać wódką, wymieszać z orzechami i miodem. Połówki gruszek napełnić nadzieniem, złożyć. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty o boku 15 cm. Każdą gruszkę owinąć ciastem, tak, by ogonek wystawał, brzegi dokładnie skleić.
Ciasto ponakłuwać. Białko lekko ubić. Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć gruszki, każdą posmarować białkiem. Piec ok. 20 minut na złoty kolor.
W ten sam sposób można przygotować śliwki, w każdą wkładając namoczonego wcześniej migdała bez skórki.Źródło: Twoje Imperium