Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, potnij w plasterki. Jajka wymieszaj ze śmietaną oraz 1/2 szklanki startego żółtego sera. Sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Żaroodporną formę posmaruj masłem. Ułóż w niej warstwami plasterki ziemniaków. Zalej je przygotowanym sosem śmietanowym.
Grzyby oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą. Kurki i połowę pieczarek odłóż. Pozostałe pieczarki potnij w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż kosteczki pieczarek i smaż dalej kilka minut. Zdejmij z ognia.
Natkę opłucz, osusz, trochę odłóż, resztę posiekaj. Wsyp do pieczarek. Dodaj 1/2 szklanki sera. Przypraw solą, pieprzem, szałwią oraz rozmarynem. Wyłóż na ziemniaki.
Odłożone grzyby potnij na kawałki. Ułóż je rzędami na wierzchu zapiekanki. Wolne przestrzenie wypełnij pozostałym serem. Posyp pieprzem i chili. Piecz ok. 90 min w 180 st. Udekoruj resztą natki.Źródło: Tina