Do góry

Dania główne Przepis na:

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Autor: Tele_Tydzień

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4428

Dodano: 07.07.2008

Odsłon: 96

Wypróbowany przepis na "Grzyby marynowane"

Składniki

  • 400 g grzybów
  • sól
  • 2 łyżki octu
  • mała czerwona cebula
  • mała marchewka
  • mały korzeń pietruszki
  • 2 małe papryki chili. Zalewa: 250 ml wody
  • 80 ml ??octu
  • łyżka cukru
  • 4 gałązki tymianku
  • po łyżeczce nasion gorczycy
  • kolendry
  • ziarenek czarnego pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyść, większe pokrój. Gotuj przez 3-5 minut w lekko osolonej i zakwaszonej octem wodzie. Wyłóż na durszlak, odsącz i ostudź.

  2. Obierz cebulę i pokrój na kawałki. Oczyść marchew i pietruszkę, pokrój w plasterki. Papryczki chili przetnij na pół wzdłuż, wyjmij nasiona i opłucz. Ostudzone grzyby układaj na przemian z warzywami w słoju.

  3. Przygotuj zalewę: wymieszaj wodę z octem, dodaj cukier, tymianek i nasiona. Wlej marynatę do słoja (warzywa muszą być przykryte). Zakręć i pasteryzuj 30 min w temp. 90 st. C. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

  4. Czas przygotowania: 60 minut 260 kcal/słoik.

  5. Nie łącz grzybów z alkoholem. Według niektórych badań, ścina on w żołądku białko grzyba, które staje się jeszcze bardziej odporne na działanie naszych soków trawiennych.

  6. Np. gdy popijesz czernidłaka alkoholem, dochodzi do zatrucia organizmu zawartą w grzybie kopryną, która blokuje rozkład alkoholu doprowadzając tym samym do zatrucia aldehydem octowym.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń