Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grzyby marynowane"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 90
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1723
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 34
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1588
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 90
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1723
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 34
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1588
Składniki
Grzyby oczyść, większe pokrój. Gotuj przez 3-5 minut w lekko osolonej i zakwaszonej octem wodzie. Wyłóż na durszlak, odsącz i ostudź.
Obierz cebulę i pokrój na kawałki. Oczyść marchew i pietruszkę, pokrój w plasterki. Papryczki chili przetnij na pół wzdłuż, wyjmij nasiona i opłucz. Ostudzone grzyby układaj na przemian z warzywami w słoju.
Przygotuj zalewę: wymieszaj wodę z octem, dodaj cukier, tymianek i nasiona. Wlej marynatę do słoja (warzywa muszą być przykryte). Zakręć i pasteryzuj 30 min w temp. 90 st. C. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Czas przygotowania: 60 minut 260 kcal/słoik.
Nie łącz grzybów z alkoholem. Według niektórych badań, ścina on w żołądku białko grzyba, które staje się jeszcze bardziej odporne na działanie naszych soków trawiennych.
Np. gdy popijesz czernidłaka alkoholem, dochodzi do zatrucia organizmu zawartą w grzybie kopryną, która blokuje rozkład alkoholu doprowadzając tym samym do zatrucia aldehydem octowym.Źródło: Tele Tydzień