Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grzyby na sześć sposobów"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
Składniki
W pieczonych ziemniakach
50 dag mieszanych grzybów leśnych, 4 duże ziemniaki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 10 dag wędzonego boczku w plastrach, 1 łyżka majeranku (świeżego lub suszonego), kilka gałązek dowolnych ziół do dekoracji, 200 ml śmietany 18 proc., 3 łyżki masła, do smaku: sól, pieprz.
Ziemniaki dokładnie umyj, ponakłuwaj widelcem i osól. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Obłóż nimi ziemniaki. Każdy ziemniak owiń w folię aluminiową. Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
W tym samym czasie grzyby oczyść, umyj i osusz. Duże możesz pokroić na połówki lub w ćwiartki. Cebulę obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę na złoty kolor. Dodaj grzyby, oprósz majerankiem i smaż kilka minut. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.
Na oddzielnej patelni przesmaż boczek. Upieczone ziemniaki przekrój na pół. Delikatnie, aby nie uszkodzić skórki, wyjmij miąższ. Gdy jest on miękki, możesz go tylko ucisnąć, tworząc wgłębienie. Nałóż grzyby.
Podawaj z gałązkami opłukanych ziół, wędzonym boczkiem i śmietaną.
Filet z indyka faszerowany grzybami
1,5 kg piersi z indyka, 30 dag mieszanych grzybów, 1/2 czerwonej papryki, 1 pęczek pietruszki, 1 jajko, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, do smaku: pieprz, sól.
Filet z indyka oczyść, umyj i osusz. Natrzyj rozgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem i solą. Odstaw do lodówki co najmniej na 2 godziny.
Grzyby oczyść i drobno posiekaj. Paprykę umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne, miąższ drobno pokrój. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, włóż grzyby i paprykę. Smaż 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Do przestudzonych grzybów z papryką dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wbij jajko i dokładnie wyrób farsz. Mięso wyjmij z lodówki, rozłóż i lekko rozbij. Na środek nałóż farsz i mocno zwiń. Zepnij wykałaczkami lub owiń sznurkiem. Natrzyj resztą oliwy.
Piecz 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C. Pozostaw w piekarniku do lekkiego ostygnięcia. Pokrój w ukośne plastry. Podawaj z ziemniakami i np. brokułami.
Zupa pachnąca lasem
50 dag grzybów, 1 marchewka, 1/4 selera, 1 cebula, listek laurowy, do smaku: sól, pieprz, 1 łyżka majeranku, 0,5 kostki masła, 0,5 łyżki mąki pszennej, 0,5 szklanki kwaśnej śmietany, 0,5 szkl. kaszy perłowej, 1 litr wody.
Grzyby oczyść, umyj, osusz i pokrój w plastry. Marchewkę i selera obierz. Pokrój w wiórki (możesz zetrzeć na tarce o bardzo grubych oczkach).
Cebulę obierz i drobno pokrój. W głębokim rondlu rozpuść masło i podsmaż cebulę. Dodaj rozdrobnione warzywa i grzyby. Wciąż mieszając, usmaż na złoty kolor.
Zalej wodą, dodaj liść laurowy i majeranek. Gotuj na małym ogniu około pół godziny. Dodaj opłukaną kaszę i gotuj jeszcze pół godziny.
Przed końcem zapraw śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dopraw solą i pieprzem. Zupę natychmiast podawaj.
Wytrawna tarta z grzybami
. Ciasto: 30 dag mąki, 15 dag masła, ok. 4 łyżek wody. Farsz: 4 jajka, 1 szklanka śmietanki 30 proc., 2 łyżki masła, 40 dag grzybów, 1 cebula, gałązka rozmarynu, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, do smaku: sól, pieprz.
Wszystkie na ciasto muszą być dobrze schłodzone. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj wodę i szczyptę soli. Szybko zagnieć, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Grzyby oczyść i pokrój. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj grzyby i listki rozmarynu. Smaż 3 minuty, dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę. Duś, aż farsz lekko zgęstnieje. Przestudź.
Jajka roztrzep, dodaj do grzybów wraz z natką. Wymieszaj. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę. Podpiecz na lekko złoty kolor (w 200 st. C).
Wyłóż na ciasto przygotowany farsz i piecz dalsze 15-20 minut. Podawaj udekorowane świeżymi ziołami.
Kaszotto z grzybami i parmezanem
cebule, 2 ząbki czosnku, 50 dag mieszanych grzybów, 3 łyżki oliwy, 25 dag grubej kaszy, 500 ml bulionu warzywnego (instant), 200 ml białego wina wytrawnego (niekoniecznie), kilka liści rukoli, do smaku: sól, świeżo zmielony biały pieprz, 5 dag parmezanu.
Obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj. Grzyby oczyść. Duże pokrój na podłużne plastry.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć grzyby i smaż 5 minut, wstrząsając od czasu do czasu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż jeszcze przez chwilę.
Wsyp kaszę i wlej bulion zmieszany z winem. Gdy nie używasz wina, dodaj 200 ml więcej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15-18 minut na małym ogniu, aż kasza będzie miękka, a płyn całkowicie odparuje.
Umyj rukolę i osusz. Duże liście poszarp na spore kawałki. Parmezan zetrzyj na wiórki. Kaszotto dopraw do smaku solą i pieprzem.
Danie rozłóż na talerze. Każdą porcję udekoruj liśćmi rukoli i parmezanem.
Grzyby w zielonych ogórkach z boczkiem
ogórki, 8 plastrów boczku, 1-2 łyżki masła, 1 cebula, 2 marchewki, 30 dag grzybów (np. kurek), 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 łyżki masła o do smaku: sól, pieprz, 2 łyżki gęstej śmietany, łyżka kaparów do dekoracji.
Ogórek obierz, pokrój na 8 części i każdą wydrąż. Owiń boczkiem i podsmaż na maśle ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni i ustaw pionowo. Nie usuwaj tłuszczu z patelni.
Cebulę i marchew obierz. Drobno posiekaj. Grzyby oczyść i pokrój. Koperek i szczypiorek umyj, osusz i posiekaj, zostawiając po jednej gałązce do ozdoby.
Ponownie rozgrzej tłuszcz na patelni. Wrzuć grzyby i smaż 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z ziołami, dodaj śmietanę.
Farszem napełnij ogórki. Wstaw do nagrzanego piekarnika (80 st. C) na 15 minut.
Przystawkę natychmiast podawaj udekorowaną kaparami.Źródło: Tele Tydzień