Do góry

Dania główne Przepis na:

Grzyby w pieczonych ziemniakach

Grzyby w pieczonych ziemniakach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Grzyby w pieczonych ziemniakach"

Składniki

  • 1/2 kg mieszanych grzybów leśnych
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 10 dag wędzonego boczku w plastrach
  • 1 łyżka siekanego świeżego lub suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła. Do dekoracji: kilka gałązek świeżego majeranku. Ponadto: folia aluminiowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, ponakłuwaj widelcem, osól, obłóż plasterkami czosnku i każdy osobno owiń folią aluminiową. Ułóż na blasze i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz na środkowym poziomie w temperaturze 200°C około 50 minut.

  2. W tym samym czasie grzyby oczyść, szybko umyj i starannie osusz. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, a po chwili smażenia dodaj grzyby, oprósz majerankiem i smaż jeszcze kilka minut razem na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dopraw solą oraz pieprzem.

  3. Na oddzielnej patelni przesmaż boczek. Upieczone ziemniaki odwiń z folii. Następnie przekrój każdy na pół. Nakładaj na talerze po 2 połówki ziemniaków, a na wierzch każdej nałóż po porcji smażonych grzybów prosto z patelni, aby były jeszcze gorące.

  4. Podawaj od razu z gałązkami świeżego majeranku, smażonym wędzonym boczkiem oraz kwaśną śmietaną, sosem majonezowym, tatarskim lub czosnkowym.

  5. (bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 395 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń