Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz jagnięcy po czesku

Gulasz jagnięcy po czesku

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 9858

Dodano:

Odsłon: 13389

Lepszy być nie może!

Składniki

1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozebrałam jagniaka na wygodne dla mnie porcje. Jagniak oczywiście z wiejskiej hodowli z Podhala.
    Można też kupić w markecie.
    Na gulasz najlepsza jest szynka, łopatka lub karkówka.

  2. Połowę mięsa z jednej szynki pokroiłam w grubą kostkę i oprószyłam je przyprawą gulaszową czeską. Można zrobić kompozycje, papryk, słodkiej i ostrej, mielonego kminku, majeranku, soli, pieprzu.

  3. Na domowym smalcu ze skwarkami zeszkliłam cebulę pokrojoną w piórka. Potem dodałam mięso i pokrojony czosnek.
    Gdy mięso się obsmażyło wlałam szklankę wina i pół szklanki wody.
    Teraz na półtorej godziny można wziąć wolne.

  4. Tak wyglądał gulasz po półtorej godzinie. Zdjęłam nadmiar tłuszczu łyżką.

  5. Mąkę uprażyłam według porady "babcitereskiciasta" Dziękuje Tereso! Mąka mniej puchnie, sos jest gładszy i w smaku mniej surowy.
    Sos zagęściłam i odpowiednio dolałam wody do pożądanej konsystencji sosu. Sos doprawiłam solą. A jeśli był zbyt kwaśny od wina to i łyżeczką cukru.

  6. Knedliki podgrzałam na parze.

  7. Tradycyjnie po czesku podałam z cebulą i chili.
    Najsmaczniejsze!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mjurek 05 września Tak, Czesi używają czerwonego węgierskiego wina do swoich przepisów.Gatunek tego wina poprawnie nazywa się Kekfrankos i jest to nazwa węgierska.Do czeskich dań polecam frankowkę modrą

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 sierpnia Bardzo lubie takie "miedzynarodowe" przepisy. Choc to kraj sasiedzki, bardzo malo znam ich kuchnie. Bardzo ciekawy przepis na smaczny gulasz. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń