Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 3952

Dodano:

Odsłon: 4963

Smaczne, bezmięsne danie obiadowe. Soczewica zaopatrzy nasz organizm w białko. Danie można podawać z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Nie jest to jednak konieczne, gdyż sycący jest już sam gulasz. Przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Polecam.

Składniki

  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 papryki (najlepiej dwa różne kolory)
  • 1/2 bulwy selera
  • 1/2 pora
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pierz, papryka ostra i słodka, oregano, bazylia, 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, majeranek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę namoczyć na pół godziny, a potem podgotować, aby zebrać
    pianę która się wytwarza. Po zebraniu piany przecedzić przez durszlak.
    Por, cebulę i czosnek drobno pokroić. Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Tak przygotowane warzywa zeszklić na oleju. Dodać pokrojone papryki i koncentrat pomidorowy. Dolać 1-2 szklanki wody. Dodać przyprawy i osączoną soczewicę. Dusić jeszcze jakieś 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń