Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 9

Wypróbowany przepis na "Gulasz wieprzowy"

Składniki

  • 70 dag mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag pieczarek
  • po 1 strąka papryki czerwonej
  • zielonej
  • żółtej
  • 1-3 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka śmietany 18 proc
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyte mięso pokrój w kostkę. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej bulion, dodaj liski laurowe oraz ziarenka ziela i pieprzu, podgrzej.

  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Gdy będzie bardzo gorący, wrzuć mięso i obsmaż na rumiano. Dodaj pokrojone papryki i smaż jeszcze ok. 3 min. Zdejmij z ognia, dodaj słodką i ostrą mieloną paprykę. Wlej 1 szklanki bulionu, wymieszaj i całość przełóż do garnka z bulionem. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij.

  3. Następnie dodaj pieczarki. Smaż tak długo, aż odparuje z nich cały płyn. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze ok. 3 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i przełóż do garnka z mięsem. Duś na średnim ogniu 30-40 min, aż mięso zmięknie. Śmietanę wymieszaj z mąką. Dodaj odrobinę gorącego bulionu, wymieszaj i przelej do garnka.

  4. 70 minut. Porcja: 390 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń