Do góry

Dania główne Przepis na:

gulasz wołowy w towarzystwie grzybowym (sos bez mąki)

gulasz wołowy w towarzystwie grzybowym (sos bez mąki)

Autor: DomowaPiwniczka

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 753

Dodano: 13.09.2017

Odsłon: 423

świetnie pasuje do niego "kaszka w buraczkach" - a kto w sezonie zbierać grzybów nie umie, suszonymi się ratuje ...plus pieczarki:)

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso myję i kroję na kawałki (uwaga - gotowe gulaszowe bywa twarde, niezbyt smaczne lub gotuje się dłużej niż godzinę - więc odpada)
    Przyrumieniam mięso na beztłuszczowej patelni, jakieś resztki tłuszczu się z niego wytopią.
    Kroję cebulę w drobną kostkę, siekam czosnek i dorzucam do mięsa. Jeśli jest to opcja z solą, to teraz ją oddaję, ale zwykle gotuję bez soli.
    Zmniejszam gaz i dusze ok. 5 minut.

  2. Przekładam mięso do garnka - niskiego i szerokiego z przykrywką.
    Zalewam wodą tylko tyle, by przykryła mięso (tzw ?krótki sos").
    Dodaję liście laurowe i ziele angielskie.
    Myję i kroję pieczarki w talarki, a suszone koźlarze kruszę w dłoniach wprost do garnka.
    Przykrywam i gotuję na małym ogniu 3 kwadranse.

    W tym czasie przygotowuję resztę obiadu - wspomniana "kaszka buraczkach" bardzo mi tutaj pasuje https://smaker.pl/przepis-kaszka-w-buraczkach,123958,domowapiwniczka.html

  3. Sprawdzam czy mięso jest miękkie - a jeśli dobre gatunkowo, to jest.
    Odlewam mniej więcej łyżkę wazową sosu z grzybami do blendera i miksuję na gładką masę - czyli robię "zagęstnik" do sosu zamiast mąki, śmietany itp.
    Dodaję "zagęstnik" do garnka, dodaję resztę przypraw, mieszam i gotuję jeszcze 2,3, a nawet 5 minutek.
    I już !

    mmmmniaaamm...... aromat leśnych grzybów opanował cały dom :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 14 września Na sam widok ślinotoku takiego dostałem...uwielbiam to wszystko, co tutaj widzę <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 września No, no, to wgląda świetnie i zapewne tak smakuje :)
Kradnę i niebawem pójdzie na warsztat ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 13 września Uwielbiam takie połączenia..grzybki,kasza i mięso...mniammm:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń