Do góry

Dania główne Przepis na:

gulasz wołowy z suszonymi grzybami

gulasz wołowy z suszonymi grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8248

Dodano:

Odsłon: 17452

Przepyszny klasyczny polski obiad, podczas gotowania nieziemski zapach w domu - gwarantowany :))) Porcja na 4 porządnie głodne osoby.

Składniki

  • około 800 gramów wołowiny bez kości (łopatka, biodrówka)
  • 2 średnie cebule
  • 0,5 garści suszonych grzybów leśnych (miałam podgrzybki)
  • 4 łyżki mąki pszennej do obtoczenia mięska
  • 2 małe liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 ziarenka jałowca (opcjonalnie, ale polecam)
  • 2 szczypty gałki muszkatałowej
  • sól, czarny pieprz
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany (opcjonalnie)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić do ostudzenia.
    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w średnią kostkę, obtoczyć w mące.
    W sporym rondlu usmażyć na złoto cebulę pokrojoną w piórka, przełożyć na talerzyk, tłuszcz zostawić.
    Na tym samym tłuszczu przesmażyć na średnim ogniu mięso wraz z osączonymi, pokrojonymi na mniejsze cząstki grzybami, często mieszać, potem dodać cebulę.
    Następnie całość zalać wywarem z grzybów, uzupełnić wodą by zakryła lekko mięso, dodać przyprawy (oprócz soli), gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości mięsa, w razie potrzeby uzupełniając wywar i często mieszając, by mięso nie przywarło do dna.

    Kiedy mięso będzie miękkie, posolić (wcześniejsze posolenie mięsa sprawi, że będzie się gotować "wieczność").
    Pod koniec finalnie doprawić, ewentualnie zabielić śmietaną.
    Podawać z czym kto lubi, u nas kasza jęczmienna i obowiązkowo swojski ogórek kiszony :)
    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 22 lutego 2017 Kasza jaglana lub gryczana niepalona. PYCHA !!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 20 lutego 2017 Przepyszny ,suszone grzybki mniammm...uwielbiam:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 20 lutego 2017 Przepyszne danie <3 U nas kryzys na suszone grzyby. Ostatnie pudełko nam pozostało. W ubiegłym roku była masakra, żadnego grzyba nie zebraliśmy :(

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń