Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gulasz z dyni"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 89
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1715
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 32
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1587
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 89
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1715
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 32
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1587
Składniki
Dynię opłucz, osusz, ułóż na blasze i piecz 10-15 min w 180 st. Wyjmij, przestudź, potem obierz ze skórki. Miąższ pokrój w kostkę, odrzucając pestki.
Marchewki obierz, pokrój w grube plastry. Opłukaną pierś kurczaka osusz, pokrój na kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Wrzuć na patelnię, usmaż na 2 łyżkach oleju. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj marchew. Smaż, mieszając, 3 minuty. Wrzuć dynię i usmażone mięso kurczaka, wlej mleczko. Duś pod przykryciem ok. 20 minut. Dopraw solą, pieprzem, curry, gałką oraz cynamonem.
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 3,80 zł.
Dynia po upieczeniu ma charakterystyczny lekko słodki smak. Dlatego dobrze przełamać go odpowiednimi przyprawami. Podstawa to sól i oliwa (możesz użyć odmian smakowych, np. z chili lub cytrynowej).
Warto również wypróbować czosnek, zioła (oregano, tymianek, majeranek, rozmaryn), a także cynamon, imbir, ostrą paprykę lub olej kokosowy. Ten ostatni (koniecznie aromatyczny olej nierafinowany) dodawaj do dyni już po upieczeniu.
. Wersję wegetariańską przyrządzisz, zastępując kurczaka ziemniakami.Źródło: Świat kobiety