Do góry

Dania główne Przepis na:

Gzik

Gzik

Autor:

Przepisów i artykułów: 242 Ocena: 4207

Dodano:

Odsłon: 28320

Poznańska potrawa z sera białego podawana z ziemniakami tzw."pyry z gzikiem' :) Można zrobić również z serka homogenizowanego jeśli ktoś chce jeszcze szybciej:)

Składniki

  • ser biały,ilość wg uznania (u mnie 400 g półtłustego)
  • mleko lub śmietana, ilość taka by rozrzedzić trochę ser
  • cebula, 1-2
  • pieprz,sól, do smaku
  • ziemniaki ugotowane w łupinach i obrane, wg uznania i ilości osób
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ser rozgnieść z mlekiem lub śmietaną,tak by powstała gęsta masa.Cebulę pokroić w drobną kostkę,dodać do sera i dokładnie wymieszać.Doprawić pieprzem i solą.Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

palooka 12 listopada 2012 fajny przepis. Na pewno zrobię to danie u siebie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

haneczkap 19 października 2012 ja robie tez "pyry z gzikiem", ale ziemniaki sa pieczone w piekarniku, a do sera czesto dodaje czosnek i pieprz zamiast cebulki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 18 października 2012 Nazwa dania znana,ale jeszcze nie miałam okazji próbować:)do ulubionych:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 17 października 2012 natasza-olej lniany??do gziku?Myślę,że się pomyliłaś bo nic takiego do tej potrawy się nie dodaje:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natasza 17 października 2012 zapomnialas o oleju lnianym a to jest dosc wazne .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń