Do góry

Dania główne Przepis na:

Halibut w boczku z sosem chrzanowym

Halibut w boczku z sosem chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 899 Ocena: 22226

Dodano:

Odsłon: 435

Dzisiaj zapraszam na niebanalne i finezyjne połączenie ryby oraz mięsa. Smak delikatnego mięsa halibuta podkreśla wędzony boczek oraz gęsty sos chrzanowy. Halibut to jedna z moich ulubionych ryb, którą cenię za smak oraz wysoką zawartość białka, a w zestawieniu z boczkiem i chrzanowym sosem smakuje wybornie. Smacznie polecam! :)

Składniki

  • filety z halibuta
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • pieprz cytrynowy
  • sól do smaku
  • SOS CHRZANOWY:
  • 200 g gęstej śmietany
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • plaster masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz biały
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oczyszczone filety z halibuta dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Każdy kawałek owijamy w plastry boczku, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.

    * Jeśli lubimy mocno przyrumieniony boczek, to wcześniej delikatnie obsmażamy filety na patelni.

  2. Następnie przygotowujemy sos chrzanowy. Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek, śmietanę, miód oraz 2 łyżki chrzanu i dusimy wszystko przez chwilę do momentu delikatnego zgęstnienia sosu. Całość doprawiamy solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem.

    Danie świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń