Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Masło roztopiłem w garnku ,dodałem pokrojonego w nieduże kawałki kurczaka ,osączoną i opłukaną ciecierzycę (wcześniej namoczoną przez noc) i pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiłem pieprzem ,solą ,szafranem i cynamonem. Smażyłem przez 5 min ,ciągle mieszając. Następnie zalałem wodą i dusiłem przez godzinę na wolnym ogniu. Po godzinie wsypałem ryż i gotowałem jeszcze 20 min. Dodałem mąkę rozrobioną w odrobinie wody ,doprowadziłem do wrzenia ,ciągle mieszałem by nie powstały „gluty” (Gdyby zupa była zbyt gęsta można dodać odrobinę bulionu warzywnego). Zupę zdjąłem z ognia ,wlałem lekko roztrzepane jajka ,energicznie przy tym mieszałem. Doprawiłem do smaku sokiem z cytryny ,posypałem posiekaną natką pietruszki.