Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie pizzę na cienkim cieście? Jeżeli macie lepszej jakości patelnię (koniecznie z przykrywką) wtedy możecie wykonać pyszną pizzę hawajską, która podbije Wasze serca ????
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 793
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1807
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22311
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 793
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1807
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22311
Składniki
W kubku wymieszać drożdże z ½ szklanki ciepłej wody, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, oliwę z oliwek, pozostałą wodę, sól oraz pieprz. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się). Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godzinki aby ładnie wyrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy w kształt koła (na wielkość naszej patelni, która musi być koniecznie z przykrywką). Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek, nakładamy pierwszą część ciasta, wyrównujemy, przyklepujemy. Ciasto smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu (gdy będzie na zbyt dużym ogniu to przypali się z zewnątrz,a w środku surowe), przykrywamy przykrywką. W tym czasie przygotowujemy wszystkie nasze składniki na dodatki do pizzy. Za pomocą łopatki przewracamy na drugą stronę. Gdy przewrócimy ciasto, wtedy szybko smarujemy przecierem pomidorowym, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, nakładamy dodatki oraz posypujemy startą mozzarellą. Ponownie smażymy pod przykryciem przez ok. 5-6 minut na małym ogniu (aż ciasto od spodu będzie równomiernie przypieczone). Tak samo postępujemy z drugą pizzą.