Do góry

Dania główne Przepis na:

Hawajska pizza z patelni

Hawajska pizza z patelni

Autor: Poprostupycha-Asia

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 495

Dodano: 23.05.2017

Odsłon: 1118

Lubicie pizzę na cienkim cieście? Jeżeli macie lepszej jakości patelnię (koniecznie z przykrywką) wtedy możecie wykonać pyszną pizzę hawajską, która podbije Wasze serca ????

Składniki

  • 350 g mąki włoskiej typu 00 (do pizzy)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 120 ml ciepłej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek lub oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • kilka plasterków szynki lub podsmażonego kurczaka
  • kapary
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 15 dag startej mozzarelli
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W kubku wymieszać drożdże z ½ szklanki ciepłej wody, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, oliwę z oliwek, pozostałą wodę, sól oraz pieprz. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).
    Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godzinki aby ładnie wyrosło.


    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy w kształt koła (na wielkość naszej patelni, która musi być koniecznie z przykrywką). Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek, nakładamy pierwszą część ciasta, wyrównujemy, przyklepujemy.

    Ciasto smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu (gdy będzie na zbyt dużym ogniu to przypali się z zewnątrz,a w środku surowe), przykrywamy przykrywką. W tym czasie przygotowujemy wszystkie nasze składniki na dodatki do pizzy. Za pomocą łopatki przewracamy na drugą stronę.

    Gdy przewrócimy ciasto, wtedy szybko smarujemy przecierem pomidorowym, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, nakładamy dodatki oraz posypujemy startą mozzarellą. Ponownie smażymy pod przykryciem przez ok. 5-6 minut na małym ogniu (aż ciasto od spodu będzie równomiernie przypieczone). Tak samo postępujemy z drugą pizzą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń