Do góry

Dania główne Przepis na:

Hiszpańskie gazpacho

Hiszpańskie gazpacho

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Hiszpańskie gazpacho"

Składniki

  • 3/4 kg pomidorów
  • po 2 strąki czerwonej oraz zielonej papryki
  • 1 ogórek
  • 2 cebule
  • sól
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 2 kromki chleba razowego
  • 6 szkl mineralnej wody gazowanej
  • grzanki
  • bazylia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, a następnie obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Jednego pomidora pokrój w kostkę. Pozostałe rozdrobnij.

  2. Strąki kolorowych papryk umyj, przekrój na połówki, usuń nasiona. Miąższ drobniutko poszatkuj, dodaj do pokrojonego w kostkę pomidora. Dodaj opłukany, obrany i posiekany w kosteczkę ogórek (odrzuć pesteczki).

  3. Obrane cebule opłucz, poszatkuj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Z chleba razowego odkrój skórki, miąższ pokrusz.

  4. Do wysokiego naczynia wlej wodę mineralną, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj rozdrobniony miąższ pomidorów oraz pokruszony chleb. Całość zmiksuj na gładki krem. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

  5. Do zimnego gazpacho wrzuć posiekane papryki i ogórek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj razem z grzankami i bazylią.

  6. Czas ok. 25 min; porcja – 270 kcal, cena 2,10 zł, 6 porcji.

  7. Grzanki będą smaczniej sze, jeśli po opieczeniu gorące kromki pieczywa tostowego natrzesz ząbkami czosnku i dopiero pokroisz. Jeśli zaś używasz kupnych grzanek, polej je rozpuszczonym masełkiem czosnkowym.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń