Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Hiszpańskie gazpacho"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 113
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 472
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1559
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 341
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 113
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 472
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1559
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 341
Składniki
Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, a następnie obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Jednego pomidora pokrój w kostkę. Pozostałe rozdrobnij.
Strąki kolorowych papryk umyj, przekrój na połówki, usuń nasiona. Miąższ drobniutko poszatkuj, dodaj do pokrojonego w kostkę pomidora. Dodaj opłukany, obrany i posiekany w kosteczkę ogórek (odrzuć pesteczki).
Obrane cebule opłucz, poszatkuj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Z chleba razowego odkrój skórki, miąższ pokrusz.
Do wysokiego naczynia wlej wodę mineralną, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj rozdrobniony miąższ pomidorów oraz pokruszony chleb. Całość zmiksuj na gładki krem. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Do zimnego gazpacho wrzuć posiekane papryki i ogórek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj razem z grzankami i bazylią.
Czas ok. 25 min; porcja – 270 kcal, cena 2,10 zł, 6 porcji.
Grzanki będą smaczniej sze, jeśli po opieczeniu gorące kromki pieczywa tostowego natrzesz ząbkami czosnku i dopiero pokroisz. Jeśli zaś używasz kupnych grzanek, polej je rozpuszczonym masełkiem czosnkowym.Źródło: Świat kobiety