Do góry

Przekąski Przepis na:

Homar pieczony w maśle z przyprawami

Homar pieczony w maśle z przyprawami

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 15092

Dodano:

Odsłon: 1090

Prosty przepis na wykwintną kolację.

Składniki

  • 1 homar (ok. 700 g )
  • 100 g masła
  • 1 łyzka natki pietruszki
  • 1 dymka
  • 1 łyżka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • 1 cytryna : skórka z połowy i i sok
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowałem masło : do miękkiego masła dodałem startą skórkę z cytryny ( dokładnie umytej i wyparzonej wcześniej ), koperek drobno pokrojony, natkę pietruszki, dymkę - część zieloną i białą ,zmiażdżony czosnek, sos, sól ( ok. 1/5 łyżeczki ) i pieprz. świeżo zmielony.
    Dokładnie delikatnie wymieszałem

  2. Homara rozmroziłem. Położyłem na desce i ostrym nożem rozkroiłem na pół zaczynając od głowy. Połówki homara opłukałem pod bieżącą wodą usuwając niejadalną część żołądkową. Wyjąłem mięso z pancerza. Pancerz dokładnie oczyściłem. Oderwałem szczypce i wyjąłem z nich mięso ( na desce, używając tłuczka do kotletów, którym rozbiłem skorupę ).
    Wyjęte mięso włożyłem ponownie do pancerza, odwracając je.

  3. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Posmarowałem wierzch mięsa homara przygotowanym masłem. Ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Wstawiłem do piekarnika i zapiekałem około 15 minut. Podałem z włoskimi paluchami chlebowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

przyjaciel 07 grudnia właśnie kupiłam homara, ale nie mam pojęcia jak go zrobić, nie ma tu wielu przepisów, ten mi się podoba :) Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 02 czerwca 2015 Podoba mi się bardzo...ale powiem tak, homar to tylko dla bogaczy, więc tego przepisu niestety nie mogę wypróbować :( Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń