Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na wykwintną kolację.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1144
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 644
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 216
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1144
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 644
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 216
Składniki
Przygotowałem masło : do miękkiego masła dodałem startą skórkę z cytryny ( dokładnie umytej i wyparzonej wcześniej ), koperek drobno pokrojony, natkę pietruszki, dymkę - część zieloną i białą ,zmiażdżony czosnek, sos, sól ( ok. 1/5 łyżeczki ) i pieprz. świeżo zmielony. Dokładnie delikatnie wymieszałem
Homara rozmroziłem. Położyłem na desce i ostrym nożem rozkroiłem na pół zaczynając od głowy. Połówki homara opłukałem pod bieżącą wodą usuwając niejadalną część żołądkową. Wyjąłem mięso z pancerza. Pancerz dokładnie oczyściłem. Oderwałem szczypce i wyjąłem z nich mięso ( na desce, używając tłuczka do kotletów, którym rozbiłem skorupę ). Wyjęte mięso włożyłem ponownie do pancerza, odwracając je.
Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Posmarowałem wierzch mięsa homara przygotowanym masłem. Ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Wstawiłem do piekarnika i zapiekałem około 15 minut. Podałem z włoskimi paluchami chlebowymi.