Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam hummus, ponieważ dostarcza mnóstwo energii, witamin oraz poprawia samopoczucie. Ta pasta to samo zdrowie, pełne błonnika, białka, żelaza oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzisiaj zapraszam na bardziej wyrazistą wersję hummusu o smaku curry z dodatkiem oleju oraz pestek dyni, zawierających pełno minerałów, w tym magnezu, żelaza, fosforu, potasu i cynku. Jeść tylko na zdrowie! :)
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 153
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 117
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16128
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 76
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 187
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 695
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 153
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 117
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16128
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 76
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 187
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 695
Składniki
Ciecierzycę dokładnie płuczemy i zalewamy 3 częściami wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Moczymy ją przez minimum 12 godzin, a następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy 0,5 łyżeczki sody i gotujemy przez około 40 minut do miękkości ziaren. * Ciecierzycę gotujemy bez dodatku soli, za to z dodatkiem sody oczyszczonej, która sprawi, że ziarna będą aksamitne, miękkie i delikatne w smaku. Powstającą podczas gotowania piankę, ściągamy za pomocą sitka.
Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, studzimy, a następnie przekładamy do naczynia, dodajemy sok z cytryny oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę tahini, kumin, curry oraz kurkumę i ponownie miksujemy. Całość doprawiamy do smaku solą.
Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu (na podaną ilość składników użyłam około 150 ml wody).
Hummus podajemy z olejem oraz ziarnami pestek dyni.
PRZECHOWYWANIE: Pozostałą część hummusu przekładamy do słoiczków, wierzch skrapiamy olejem z pestek dyni i przechowujemy w lodówce około 7 dni. Życzę smacznego! :)