Do góry

Dodatki Przepis na:

Hummus z czarnuszką

Hummus z czarnuszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 169

Popularna pasta do pieczywa, czy słonych przekąsek, na bazie ciecierzycy, doprawiona dodatkowo czarnuszką.

Składniki

  • 150 g ciecierzycy + woda do moczenia i gotowania
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • 1/3 łyżeczki czarnuszki
  • sól do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Namoczoną przez noc ciecierzycę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączamy i studzimy.

    Wystudzoną ciecierzycę razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i pastą tahini umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko.

    Czarnuszkę ucieramy w moździerzu ze szczyptą soli. Dodajemy do pasty i mieszamy.

    Opcjonalnie doprawiamy większą ilością soli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń