Do góry

Przekąski Przepis na:

Idealne ciasto na naleśniki serwowane na słodko

Idealne ciasto na naleśniki serwowane na słodko

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 898 Ocena: 22065

Dodano: 10.04.2014

Odsłon: 15887

Propozycja na zdrowe, smaczne i aromatyczne ciasto naleśnikowe z nutą wanilii i kokosa. Tak przygotowane naleśniki są delikatne i puszyste.

Składniki

  • 1 szklanka mąki graham typ 1850
  • 1 szklanka mleka
  • 0.5 szklanki wody mineralnej
  • 1 - 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • ziarenka wanilii
  • szczypta soli
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miseczki, dodać ciepłe, ale nie gorące mleko wymieszane z cukrem trzcinowym*, wbić jajko, dodać ziarenka wanilii, olej kokosowy i szczyptę soli. Wszystko zmiksować i odstawić na około 0,5 godziny, aby ciasto trochę "popracowało" i nabrało aromatu.

    * Jeśli wolimy jeszcze słodsze ciasto, możemy użyć większej ilości cukru.

  2. Następnie do ciasta wlać wolę mineralną i wymieszać.

    Smażyć z obu stron na patelni do naleśników delikatnie wysmarowanej olejem kokosowym.

    Naleśniki posmarować ulubionymi dodatkami - miodem, dżemem lub słodkim serkiem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń