Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk w marchewce i pomidorach

Indyk w marchewce i pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1731

Dodano:

Odsłon: 993

Smaczny, prosty i mega sycący obiad.

Składniki

  • 0,5 kg fileta z indyka
  • 6 pomidorów
  • 3 cebule
  • 3 duże marchewki
  • 200 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tymianek do smaku
  • oregano do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso wymyć i wytrzeć do sucha. Filet z indyka pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, oprószyć solą, pieprzem, sporą ilością tymianku i oregano- dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.

  2. W między czasie obrać marchew i pokroić ją w pół okręgi.

  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przekroić na 4 części.

  4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

  5. Na patelnię wlej 2-3 łyżki oleju, przełóż cebulę i marchew i smaż przez około 10 minut.

  6. Po tym czasie dodaj mięso i smaż do czasu, aż wszystko będzie miękkie.

  7. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej 2 szklankami bulionu, dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość duś do miękkości warzyw i mięsa.

  8. Na sam koniec dodaj przecier pomidorowy. W razie potrzeby dopraw danie do smaku pieprzem i solą.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń