Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk z owocami z polskich sadów

Indyk z owocami z polskich sadów

Autor: Martynka0537

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 18

Dodano: 14.02.2018

Odsłon: 40

Tego dania akurat często nie robię.W większości na jakieś okazje.Dlaczego? Ponieważ jest troszkę czasochłonne i nie zawsze wystarczy czasu.Ostatni raz robiłam je na konkursie z koleżanką.Zrobiła mięso w tej oto postaci, na szczęście pamiętam jak to robiła i jestem bardzo wdzięczna za to, że pokazała mi taką formę.Dosyć pisania...Zabierajmy się do pracy!

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej całe opakowanie suszonych moreli, śliwek i żurawiny zalewam czerwonym winem i moczę kilka godzin.
    Przygotowuję marynatę : 4 łyżki sosu sojowego, pół łyżeczki tymianku, 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę oleju mieszam ze sobą. Piersi z indyka myję, osuszam i moczę w marynacie około 15 minut.
    Połowę owoców wyjmuję i kroję na małe kawałki.
    Mięso wyjmuję z marynaty i robię kieszonki.Wkładam pokrojone owoce.
    Nacieram mięsko odrobiną soli i przyprawy gyros,Odkładam jeszcze w chłodne miejsce.

  2. W międzyczasie obieram ziemniaki, kroję w łódki i podgotowuję.
    Następnie wykładam je na blachę, smaruję masłem i posypuję słodką i ostrą papryką, oregano, tymiankiem i przyprawą do ziemniaków.Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Piekę do zrumienienia się ziemniaków.

    Mięso zawijam w boczek, smaruję marynatą z wierzchu.Wstawiam z ziemniakami i czekam do momentu, aż się zrumieni.

  3. W osobnej misce miksuję resztę suszonych owoców z 1/4 szklanki wina.
    Dodaję 2 łyżeczki miodu, pół łyżeczki cynamonu, pare orzechów, troszkę soku z cytryny.Przyprawiam do smaku i blenduję.

  4. Na patelni rozpuszczam trochę masła z cukrem.Kiedy się trochę podgrzeje wrzucam pokrojoną w cienkie plastry gruszkę.Smażę do uzyskania lekko brązowego koloru.Posypuję cynamonem.

  5. Mix sałat, pomidorki koktajlowe myję.Kroję ser Camembert na mniejsze kawałki.Układam kolejno : sałatę, pomidorki pokrojone w ćwiartki, ser a na koniec posypuję orzechami.Można polać lekko kremem balsamicznym.

    Układam wszystko na talerzu. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 15 lutego to jest przepis dla mnie. Czesto robie kaczke z wieloma owocami, ale ten przepis ma duzo wiecej finezji i wyobrazam sobie, ze efekt jest fantastyczny. Musze koniecznie wypróbowac. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń