Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik na kruchym spodzie

Jabłecznik na kruchym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 462

Dodano:

Odsłon: 6080

Dawno.. A nawet bardzo dawno nic tu się nie pojawiało. Trzeba nadrobić stracony czas i pododawać nowości, które zachwycą niejedno podniebienie :) Na sam początek pomyślałam o czymś słodkim i prostym, a że teraz mamy czas zimowy, to idealnie wpasuje się tu ciasto z dodatkiem cynamonu.. Bo kto nie lubi zapachu jabłek zmieszanych z cynamonem i zapachu pieczonego ciasta, które pamiętamy jeszcze z dzieciństwa? :) Szybko, tanio i akurat na niedzielne popołudnia przy kawce z rodziną czy znajomymi.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • ½ – ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu (jeżeli lubicie cynamon możecie dodać więcej)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na małe kawałki masło, śmietanę, jajka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30-45 min do lodówki.
    Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (tak 40% i 60%). Mniejszą część ciasta (40%) włożyć ponownie do lodówki, a większą część ciasta rozwałkować lekko podsypując mąką na prostokąt o wymiarach blachy, czyli 22×33 cm. Blachę do pieczenia o wymiarach dolnych 22×33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, do tak przygotowanej blachy przełożyć rozwałkowane ciasto. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) na około 15 min, aż zacznie się rumienić. Blachę z podpieczonym spodem wyjąć z piekarnika.

  2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce do jarzyn, na grubych oczkach (przy tej ilości jabłek świetnie sprawdza się robot kuchenny ). Do startych jabłek dodać cukier, cynamon, cukier waniliowy i wymieszać.
    Podpieczony spód ciasta posypać równomiernie dwoma łyżkami bułki tartej, wyłożyć starte jabłka i wyrównać.
    Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o wymiarze blachy.
    Rozwałkowane ciasto przełożyć na jabłka (najłatwiej jest nawinąć ciasto na wałek i przenieść nad blachę z jabłkami, gdzie należy je rozwinąć z wałka). Jeżeli istnieje taka potrzeba brzegi ciasta można lekko przyciąć w celu wyrównania. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.
    Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) na 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
    Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń