Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik pod chmurką

Jabłecznik pod chmurką

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Jabłecznik pod chmurką"

Składniki

  • 3 jajka
  • 25 dag cukru
  • 5 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 dag jabłek
  • 5 l soku jabłkowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 25 dag śmietany kremówki
  • 1 cukier wanilinowy
  • 20 dag żurawin
  • listki melisy do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut

  2. Jajka ubić z 10 dag cukru w gorącej kąpieli wodnej. Kiedy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia. Masę studzić, stale ją ubijając.

  3. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Rozsmarować je na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 8 minut.

  4. Upieczony biszkopt wyjąć z blachy razem z pergaminem. Położyć na deseczce, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

  5. Jabłka obrać, rozkroić, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałeczki, np. w ósemki. Włożyć je do garnka. Posypać resztą cukru. Podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje. Wtedy wlać sok jabłkowy i mieszać, aż karmel się w nim rozpuści. Potem gotować jeszcze 3-5 minut.

  6. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, dodać ją do jabłek w soku i, mieszając, rozpuścić. Oderwać pergamin od wystudzonego ciasta. Przeciąć je na dwa placki. Jeden placek umieścić na spodzie blachy. Wylać tężejącą masę jabłkową. Przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

  7. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać je żurawinami i udekorować listkami melisy.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń