Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik rumowy

Jabłecznik rumowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 189

Dodano:

Odsłon: 2593

Smaczny ....do kawki i pogaduszek z koleżankami;)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać,pokroić w ćwiartki,następnie w półksiężyce i skropić cytryną aby nie zczerniały.Piekarnik nagrzać do 190st C.

  2. Mąki przesiać.Do mąki dodać sól,cukier waniliowy,oraz proszek do pieczenia.Miękkie masło utrzeć z połową szklanki cukru kryształu i żółtkami.Mleko wymieszać z rumem i dodawać do masy na przemian z przesianymi mąkami.Ubijać na jednolitą masę.Na konec dodać białka ubite na sztywno,delikatnie wymieszać łyżką.

  3. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem.Połowę ciasta wylać do tortownicy ,ułożyć jabłuszka pokrojone w półksiężce,następnie posypać jabłka cukrem wymieszanym z cynamonem.Wylać na jabłka drugą połowę ciasta.Piec około 50 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń