Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie

Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 372

Dodano:

Odsłon: 156

polecam do kawusi lub lodów :-)

Składniki

  • mąka pszenna - 3 szkl
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • margaryna - 20 dag
  • żółtka - 4 szt
  • śmietana 18% - 3 łyżki
  • cukier - 1/2 szkl
  • cukier waniliowy - 1 op
  • jabłka - 2,5 kg
  • cukier - 3/4 szkl
  • rodzynki - 10 dag
  • orzechy - 10 dag
  • cynamon - 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem.
    Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki.
    Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
    Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier, namoczone rodzynki, posiekane orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić.
    Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4, resztą wyłożyć blachę dużą na ciasto wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na ciasto wyłożyć masę jabłkową z bakaliami i na wierzchu ułożyć paski z pozostałego ciasta.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec ok 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń