Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka pod migdałową kruszonką

Jabłka pod migdałową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 889

Dodano:

Odsłon: 9317

Szybki i bardzo prosty w wykonaniu deser dla tzw. „niezapowiedzianych gości” lub gdy mamy ochotę na „namiastkę” szarlotki. Nie jest to ciasto, ale wykonanie zajmuje dużo mniej czasu i starczy dla kilku osób, dlatego robię go bardzo często.

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dużą formę do tarty wysmarować lekko masłem. Obrane i pokrojone w cienkie półplasterki jabłka ułożyć w formie. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem, można dodać rodzynki.

  2. Z mąki, płatków migdałowych, cukru i masła zagnieść kruszonkę (będzie sypka) i posypać nią jabłka.

  3. Zapiec w piekarniku ok. 15-20 min w temp. 170-180 stopni (aż wierzch będzie rumiany a jabłka puszczą sok). Najlepiej podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.

  4. Uwagi: W wersji „lux” ;) dodaję lody i bitą śmietanę. Deser nie ma zwartej konsystencji, dlatego robię go w formie do tarty a nie tortownicy. Przygotowany nieupieczony deser można spokojnie przechować kilka-kilkanaście godzin w lodówce. Już upieczony można podgrzewać i podawać na kolejny dzień, ale zdecydowanie lepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika (na drugi dzień kruszonka traci kruchość i bardziej czujemy w niej mąkę).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aneta84 19 grudnia 2010 Robiłam dzisiaj w wersji LUX i zaskoczyłam wszystkich domowników.Pycha!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 17 marca 2010 Fajny pomysł i brzmi apetycznie, więc do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 16 marca 2010 bardzo mi się podoba ten pomysł już czuje zapach tego ciasta

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 16 marca 2010 O, Annuar! Uwielbiam wszystko, co z jabłkami, a ten przepis jest szybki i tak wspaniale wygląda efekt!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń