Do góry

Przekąski Przepis na:

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6935

Dodano: 17.07.2012

Odsłon: 38072

podkręcona klasyka:)

Składniki

  • 4 winne jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyzeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mleko - ile ciasto "zabierze" - patrz dalej
  • 2 jaja
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 3 łyżki z kopką otrębów żytnich
  • kilka listków mięty posiekanych drobno
  • masło- do smażenia
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane jabłka pokroić na cieniutkie plasterki.

  2. Ciasto: Jajka rozkłócić , dodać pozostałe składniki ( bez jabłek) i zmiksować . Dodać tyle mleka aby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Dodać jabłka i wymieszać.

  3. Smażymy na rozgrzanym maśle małe placki nabierając plasterki jabłek oraz niewielką ilość ciasta - smazymy zrecz jasna z obu stron.

  4. Gotowe plcuszki można podawać z cukrem pudrem lub miodem - smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 31 lipca 2012 Z listkami mięty - muszą być smaczne i orzeźwiające. Fajny pomysł.5

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alicho05 17 lipca 2012 Wlaśnie dzisiaj robiłam ale z morelami na sodzie i kwaśnym mleku.

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń