Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką czyli Crumble

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką czyli Crumble

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 334

Dodano:

Odsłon: 5641

Proste, smaczne, pachnące i idealne dla gości. Od dzisiaj zastępuję szarlotkę w naszym domu! Specjalnie dla Beti! (no i Prokopowi też się przy okazji dostało :) ) Zniknęła tego samego dnia.

Składniki

  • kilka jabłek (tyle, żeby zapełniły brytfankę)
  • cynamon
  • cukier brązowy
  • cytryna
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią Kamis
  • szklanka płatków owsianych
  • 5 łyżek otrębów owsianych
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 masło Lurpak lekko solone
  • rodzynki do posypania
  • orzechy włoskie do posypania
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obieram, kroje na ćwiartki i wsadzam do blaszanej formy wysmarowanej masłem. Skrapiam cytryną, posypuje cynamonem i cukrem brązowym. Dodaję rodzynki i orzechy, rozsypuje je po całych jabłkach. Do malaksera wrzucam: płatki, masło, otręby, mąkę i cukier waniliowy. Ucieram aż powstanie kula, zagniatam i na tarce z największymi oczkami, trę na wiórki, z których wychodzi właśnie kruszonka. Piekę w 190 stopniach przez około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń