Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jabłkowe różyczki"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1808
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1808
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Składniki
Jabłka umyć i osuszyć, nie obierać. Pokroić w ćwiartki, usunąć nasiona, a następnie pociąć w bardzo cienkie plasterki. Wrzucić je na 90 sekund do wrzątku z dodatkiem soku cytrynowego, odcedzić, wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki na ok. 10 minut przed przyrządzeniem, zwinięte w rulon pokroić na ok. 1,5-centymetrowe kawałki. Ruloniki rozwinąć, każdy posmarować cienką warstwą dżemu, oprószyć cynamonem.
Na cieście rozłożyć plasterki jabłek tak, by część ze skórką wystawała na ok. 1,5 cm ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny na siebie nachodzić. Paski z jabłkami zwinąć w rulon. Plasterki delikatnie rozchylić, tak by przypominały wyglądem płatki róży.
Gotowe różyczki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka. Wstawić na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190oC. Po upieczeniu oprószyć pudrem.Źródło: Twoje Imperium