Do góry

Dania główne Przepis na:

Jaglańce z warzywami w otrębach owsianych

Jaglańce z warzywami w otrębach owsianych

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 894 Ocena: 21893

Dodano: 07.10.2014

Odsłon: 50657

Propozycja na zapiekane kotleciki z kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw w otoczce z otrębów owsianych. Świetne jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula biała
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała papryczka chilli
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • 1 łyżeczka masła (do gotowania kaszy)
  • otręby owsiane
1-2 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy jej 1 część w 1 części mleka i 1 części wody z dodatkiem łyżeczki masła i soli.

    Gdy kasza się ugotuje, dodajemy do niej oregano, mieszamy i odstawiamy, aby "doszła".

    Cebule kroimy i szklimy na na oleju rzepakowym.

  2. Czerwoną paprykę i papryczkę chili kroimy i dodajemy do cebulki - chwilę razem dusimy.

  3. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do kaszy jaglanej wraz z podduszonymi warzywami, wbijamy jajko, dodajemy sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

  4. Następnie formujemy kotleciki, które obtaczamy w otrębach owsianych.

    Uformowane jaglańce układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń