Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jagodowe rulony z migdałami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Podgrzej mleko. Dodaj masło, podgrzewaj, aż tłuszcz się roztopi. Odstaw, aby mleko przestygło. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, pokruszone drożdże i szczyptę soli. Przemieszaj, wbij jajko. Wlej ciepłe mleko.
Rękoma wyrób ciasto (powinno być lśniące i odstawać od ręki). Nakryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 min, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych i drobno posiekaj. Jagody przebierz, opłucz, osusz i lekko rozgnieć w misce widelcem. Dodaj do nich gruszki, sok z cytryny oraz dżem z czarnych porzeczek. Wymieszaj (ew. dodaj cukier).
Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Równomiernie posyp migdałami (możesz je zastąpić mielonymi orzechami włoskimi albo laskowymi). Na tym rozsmaruj owocowe nadzienie. Delikatnie zwiń rulon, zaczynając od dłuższego boku placka.
Roladę potnij ostrym nożem na 15 porcji. Ułóż je płasko na blaszce przykrytej pergaminem (zachowaj odstępy, bo bułeczki urosną podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz na złoto, ok. 20 min.Źródło: Tina