Do góry

Desery Przepis na:

jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego...

Przepis dnia 2015-07-09
jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego...

Autor:

Przepisów i artykułów: 501 Ocena: 17122

Dodano:

Odsłon: 27376

co roku piekłam jagodzianki ze starego sprawdzonego przepisu, a w tym postanowiłam trochę poeksperymentować i upiekłam jagodzianki z ciasta serowego. Bułeczki wyszły przepyszne i mięciutkie; szczerze POLECAM ten przepis. Ja użyłam twarogu, ale równie dobrze można dodać sera wiaderkowego jak na sernik. Z podanych składników wyszło mi 10 średnich jagodzianek…

Składniki

  • ciasto: 2 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 130g białego sera
  • 25g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • ok 3/4 szkl mleka
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • nadzienie: ok 400g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować nadzienie: wymieszać jagody z cukrem i mąką.

  2. do miski wsypujemy mąkę, robimy „dołek” wkruszamy drożdże, łyżeczkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

  3. Następnie dodajemy resztę cukru, jajka, miękkie masło, szczyptę soli, biały ser i resztę mleka. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godz do wyrośnięcia.

  4. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą cześć rozpłaszczamy nakładamy hojnie nadzienia i zlepiamy. układamy na blasze wyłożonej papierem złączeniem w dół; odstawiamy przykryte ściereczką na ok 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170st. Przed włożeniem do piekarnika należy posmarować jagodzianki mlekiem. Pieczemy ok 20-25 min w 170st.

  5. Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę do ostudzenia. Kiedy trochę przestygną lukrujemy lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń