Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jajeczna rolada żółto-zielona"
Składniki
W misce roztrzep jajka z solą i pieprzem tak, aby masa była puszysta. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła, wlej jajka. Smaż, aż masa się zetnie. Odwróć omlet na drugą stronę, podłóż trochę masła i znów chwilę smaż.
Szczaw lub szpinak opłucz, odetnij ogonki. Smaż chwilę, mieszając, na rozgrzanym oleju, aż liście zmiękną. Wsyp szczypiorek i wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ser zetrzyj na tarce jarzynowej. Na omlecie ułóż szczaw, posyp serem, zwiń w rulon. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz 7 min w temp. 180°C. Roladę podaj pokrojoną w plastry.
Czas: około 40 minut.
Jak zachować ich świeżość?
Sery żółte trzymaj na górnych i środkowych półkach lodówki. Najlepiej w oryginalnych opakowaniach, folii spożywczej albo aluminiowej. Świetne też są hermetycznie zamykane pudełka.Źródło: Dobry Tydzień