Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jajka w kokilkach"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
czas ok. 40 min; porcja – 220 kcal, cena 2,60 zł
Żółty ser (np. gouda, edamski, podlaski) zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść w miseczce, dodaj łyżkę gruboziarnistej musztardy z gorczycą, wymieszaj.
Gałązki natki opłucz, osusz, oderwij listki z łodyżek i drobno posiekaj. Dodaj do masy serowej. Wlej gęstą kwaśną śmietanę. Połącz , dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Małe naczynia żaroodporne wysmaruj masłem. Nałóż do każdej część przygotowanej masy serowo-śmietanowej. Na wierzch każdej porcji wbij po jednym jajku (uważaj, by żółtka się nie rozlały).
Naczynia wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Zapiekaj, aż masa się zetnie, a żółtka pozostaną płynne. Przed podaniem na stół posyp posiekanym szczypiorkiem. Serwuj z pieczywem.Źródło: Świat kobiety