Do góry

Desery Przepis na:

Jak gotować warzywa by nie traciły witamin

Jak gotować warzywa by nie traciły witamin

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 126

Smaczny pomysł na "Jak gotować warzywa by nie traciły witamin"

Składniki

  • Jak
  • przygotowywać warzywa
  • żeby traciły jak najmniej cennych składników?
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Nie popełniaj tych częstych błędów

  2. Warzywa (np. buraki, marchew, pietruszkę)najlepiej gotować na parze lub upiec nieobrane lub zawinięte w folię. Zachowują wtedy najwięcej smaku oraz składników odżywczych. Najlepiej gotować je w małej ilości wody, bo można ją potem wykorzystać, np. do przyrządzenia zup albo sosów.

  3. Gotując warzywa, wrzucamy je do wrzącej wody. Wtedy mniej witamin przenikna do niej. Im czas obróbki termicznej warzyw jest krótszy, tym więcej zachowują one wartości odżywczych.

  4. Przygotowując sałatkę z ogórków i pomidorów, trzeba ją zjeść tuż po zrobieniu. Po dłuższym przechowywaniu enzymy zawarte w ogórkach niszczą witaminę C, jaka jest w pomidorach.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń