Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jarmuż z ziemniakami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem, ułóż na niej ziemniaki, posyp je połową kolendry, szczyptą pieprzu oraz łyżeczką soli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C na 1 godzinę, aż ziemniaki zmiękną. Od czasu do czasu przewracaj je i mieszaj, aby zrumieniły się ze wszystkich stron.
Kiełbasę pokrój na kilkucentymetrowe kawałki i ponacinaj z wierzchu. Dołóż ją do ziemniaków w piekarniku 15 min przed końcem pieczenia. Jarmuż umyj i osusz. Usuń łodygi, liście porwij na mniejsze kawałki. Włóż je do miski i zalej wrzątkiem. Wyjmij po 3-4 minutach, dokładnie osącz z nadmiaru wody.
W dużym garnku rozgrzej pozostałe masło, wsyp resztę przypraw, zamieszaj i natychmiast dodaj liście jarmużu. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min, póki nie będzie miękki, od czasu do czasu zamieszaj. Gdyby przywierał, dodaj odrobinę wody.
Do garnka z jarmużem dodaj upieczone ziemniaki oraz śmietanę, delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku solą. Przełóż na duży półmisek, obok ułóż kawałki upieczonej kiełbasy. Udekoruj gałązkami świeżego rozmarynu.
Jarmuż włóż na 30 min do zamrażarki – straci goryczkę.
90 minut. Porcja: 465 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie