Do góry

Dodatki Przepis na:

Jedwabisty Pasztet Świateczny wg. Jamiego Olivera

Jedwabisty Pasztet Świateczny wg. Jamiego Olivera

Autor: Bellapi

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2171

Dodano: 03.03.2018

Odsłon: 448

Przepis zaczerpnięty z pięknie wydanej książki Jamie Oliver Świąteczne Przepisy. Nie tylko na Boże Narodzenie mega smakuje i będzie pysznym dodatkiem na Wielkanocnym Stole.

Składniki

  • 250 g masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1/2 pęczka świeżego tymianku
  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 1 cała gałka muszkatołowa
  • 125 ml brandy
  • sól
  • Pieprz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do rondla wkładamy masło, rozpuszczamy na niewielkim ogniu i czekamy aż zacznie się rozwarstwiać. Złote masło przelewamy do osobnego naczynia a białkowe szumowiny zostawiamy.

    Obieramy cebulę i czosnek. Siekamy drobno i wrzucamy do szerokiego garnka. Dodajemy jedną łyżkę oliwy, szumowiny z masła i listki tymianku. Smażymy na średnim ogniu , co jakiś czas mieszając, aż zmiękną i się zrumienią. Dorzucamy wcześniej oczyszczone wątróbki, szczyptę soli i pieprzu oraz połowę startej gałki muszkatołowej. Smażymy ok. 4 min aby pozostałe różowe w środku. Minutę przed końcem wlewamy brandy i czekamy aż odparuje ( możemy podpalić jeżeli się nie boimy ).
    Zawartość rondla przekładamy do miksera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem jeżeli zajdzie taka potrzeba ( potrawy na zimno potrzebują trochę więcej przypraw dla wyrazistości smaku ). Rozpuszczone ostudzone masło wlewamy do masy i dokładnie miksujemy do całkowitego połączenia.
    Masę przelewamy do formy ( możemy rozdzielić na małe foremki lub słoiczki ).
    Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby stężał.

    Smacznego :

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń