Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka dyniowe z cynamonem a'la pierniki. Puree nie jest wyczuwalne w smaku, nadaje jednak ciastkom miękkości. Posypka cukrowo-cynamonowa nadaje ciasteczkom brązowego koloru po upieczeniu.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 137
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 368
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 137
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 368
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i proszkiem oraz puree z dyni. Dalej ucierając dodać żółtko i sól, potem ciasto można wyrobić w dłoniach. Ciasto zawinąć z folię i schłodzić. Cukier wymieszać z cynamonem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25 g ), formować kulki wielkości orzecha włoskiego Kuleczki obtaczać w posypce cukrowo-cynamonowej.
Obtoczone kulki układać na blasze. Kulki lekko spłaszczać, można wybić wzorek. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec około 20 minut.