Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka dyniowe z cynamonem a'la pierniki. Puree nie jest wyczuwalne w smaku, nadaje jednak ciastkom miękkości. Posypka cukrowo-cynamonowa nadaje ciasteczkom brązowego koloru po upieczeniu.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1366
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 48
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1322
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 244
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1366
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 48
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1322
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 244
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i proszkiem oraz puree z dyni. Dalej ucierając dodać żółtko i sól, potem ciasto można wyrobić w dłoniach. Ciasto zawinąć z folię i schłodzić. Cukier wymieszać z cynamonem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25 g ), formować kulki wielkości orzecha włoskiego Kuleczki obtaczać w posypce cukrowo-cynamonowej.
Obtoczone kulki układać na blasze. Kulki lekko spłaszczać, można wybić wzorek. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec około 20 minut.