Do góry

Dania główne Przepis na:

Jesiotr z salsą cytrynowo - koperkową

Jesiotr z salsą cytrynowo - koperkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 936 Ocena: 24279

Dodano:

Odsłon: 2439

Propozycja na zdrową, smaczną i delikatną rybkę, otuloną mocno cytrynową salsą ze świeżym koperkiem.

Składniki

  • filet z jesiotra
  • przyprawa do ryb i owoców morza
  • masło (do smażenia)
  • SALSA CYTRYNOWO - KOPERKOWA
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy kremskiej
  • 2 łyżeczki cukru brzozowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • czarny pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy salsę cytrynowo - koperkową.

    Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok.

    Do naczynia dodajemy jogurt naturalny, musztardę kremską, sok i skórkę otartą z 1 cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, cukier brzozowy (ksylitol) i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki łączymy za pomocą blendera, miksując je do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

    Koperek drobno siekamy, dodajemy do cytrynowej salsy, którą doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

    Salsę wstawiamy do lodówki dla delikatnego zgęstnienia i schłodzenia.

  2. Jesiotra pozbawiamy ości, odcinamy skórę, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

    Następnie oprószamy go z obu stron mieszanką przypraw do ryb i owoców morza (jeśli nie mamy gotowej przyprawy możemy użyć soli, pieprzu oraz swoich ulubionych przypraw).

  3. Jesiotra smażymy około 3 minut z każdej strony na rozpuszczonym maśle. Należy zachować odpowiedni czas smażenia, ponieważ tylko wtedy mięso ryby będzie delikatne i soczyste.

    Usmażonego jesiotra odsączamy z nadmiaru masła na ręczniku papierowym, układamy na talerzu i podajemy z salsą cytrynowo - koperkową oraz ulubionymi dodatkami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 03 lutego 2015 "Salsa to sos na bazie świeżych, drobno pokrojonych lub zmiksowanych warzyw lub owoców oraz ziół, stosowany głównie w daniach kuchni meksykańskiej. Podawany zazwyczaj na zimno. Salsy i dipy można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Jest pewnie tyle przepisów, ile kucharzy" - cyt. z www.alemeksyk.eu

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 03 lutego 2015 Salsa to także sos na bazie świeżych ziół :D A to jest salsa po mojemu ;) Pozdrawiam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 lutego 2015 Fajna rybka, ale gdzie jest tytułowa salsa ??

http://pl.wikipedia.org/wiki/Salsa_%28potrawa%29

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń