Do góry

Desery Przepis na:

jeżynowy sernik na zimno

jeżynowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 14427

Dodano:

Odsłon: 5856

sernik jest bardzo smaczny wart wypróbowania. Nie trzeba robić trzech warstw można podzielić na pół i zrobić dwukolorowy, bądź całkowicie jeżynowy...

Składniki

  • spód: 2 paczki herbatników
  • 70 g masła, roztopionego
  • masa serowa: 1 kg sera z wiaderka
  • 3 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szkl cukru
  • 250 ml śmietany 30-36%
  • 1-1,5 szkl jeżyn
  • dodatkowo 250 ml śmietany 36% do dekoracji
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. spód: ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy o średnicy 22cm. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  2. Jeżyny miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko.

  3. masa serowa: Ser należy zmiksować z cukrem. Dodać ubitą kremówkę, i żelatynę; dokładnie miksujemy. Następnie masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 2/3 zmiksowanych jeżyn; wykładamy na ciasteczkowy spód. Do drugiej części dodajemy pozostałą część jeżyn, wykładamy tworząc kolejną warstwę i na wierzch wykładamy trzecią część masy serowej.

  4. Sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem możemy górę udekorować bitą śmietaną

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń