Do góry

Śniadania Przepis na:

Jogurt

Jogurt

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7748

Dodano:

Odsłon: 13339

różne wersje smakowe wg upodobań :)

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 1 mały jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii
  • dodatki wg uznania
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać do temperatury 45 stopni (u mnie mleko z mlekomatu). Do podgrzanego mleka dodać jogurt dokładnie wymieszać. Garnek z mlekiem i jogurtem dobrze zawinąć w koce i odstawić w ciepłe miejsce, żeby bakterie mogły wykonać swoją robotę ok. 10 godzin. Ja wieczorem zrobił jogurt i odstawiłam go do następnego dnia. Jogurt można rozlać do małych słoiczków. Jeżeli chcemy wykonać kolejną porcje jogurtu to dobrze jest zostawić sobie mały słoiczek naszego jogurtu jako starter do kolejnej porcji. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 30 listopada 2013 Świetny, zdrowy jogurt, mam pytanko, czy masz specjalny termometr, żeby sprawdzić temperaturę, czy tak "na oko"? Kciuk :-)) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 29 listopada 2013 Jesteś wzorem zdrowego żywienia, następny przepis bardzo wartościowy, zwłaszcza dla osób mających małe dzieci. Tak mnie zaraziłaś tym swoim twarożkiem a teraz własnym jogurtem, że muszę zdobyć takie prawdziwe mleko i zrobić właśnie to co w twoich ostatnich przepisach :)) uściski :)) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń