Do góry

Desery Przepis na:

Jogurt z syropem żurawinowym

Jogurt z syropem żurawinowym

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2063

Dodano: 19.04.2012

Odsłon: 15379

Ładny dla oka, smaczny i szybki w przygotowaniu deser.

Składniki

  • masło, 1 łyżeczka
  • żurawina suszona, 1 szklanka
  • cukier brązowy, 1/4 szklanki
  • sok jabłowy, 1/4 szklanki
  • starta skórka z pomarańczy, 1 łyżka
  • jogurt naturalny, 2 szklanki
  • skórka z pomarańczy pokrojona w kostkę, 1 łyżka
  • suszona żurawina do przybrania, 1/4 szklanki
  • liście mięty do ozdoby
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W rondelku roztopić masło na średnim ogniu. Dodać żurawinę i zmniejszyć ogień. Następnie dodać cukier, sok jabłkowy i gotować, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać startą skórkę z pomarańczy i odstawić do wystygnięcia.

  2. Połową mieszkanki żurawinowej napełnić 4 salaterki. Na mieszankę nałożyć jogurt. Czynność powtórzyć. Na wierzchnią warstwę jogurtu posypać skórkę z pomarańczy i suszoną żurawinę. Podawać natychmiast. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń