Do góry

Dania główne Przepis na:

Kacze udka w pomarańczowym sosie

Kacze udka w pomarańczowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 12

Smaczny pomysł na "Kacze udka w pomarańczowym sosie"

Składniki

  • 4 udka z kaczki
  • 4 pomarańcze
  • cytryna
  • 10 dag suszonych moreli
  • olej z pestek winogron lub masło klarowane
  • 4 dag rodzynek
  • świeży rozmaryn
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dwie pomarańcze i pół cytryny pokrój w plastry. Udka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło, kładź na niej uda skórą do dołu, smaż na mocnym ogniu. Przewróć, smaż chwilę. 

  2. Udka przekładaj do naczynia żaroodpornego, dodaj plastry pomarańczy, cytryny, suszone morele i rodzynki.

  3. Pozostałe pomarańcze i cytryny sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Patelnię z kaczym tłuszczem zdejmij z ognia. Wlej do niej ćwierć szklanki wody, sok z pozostałych owoców, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. 

  4. Sosem polej kacze udka, dodaj gałązki świeżego rozmarynu. Piecz pod przykryciem 1,5 godz. w 180°C. Pod koniec pieczenia odkryj, by wierzch mięsa się przypiekł.

  5. Czas: około 2 godzin.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń