Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka faszerowana mięsem mielonym i oliwkami

Kaczka faszerowana mięsem mielonym i oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 37

Smaczny pomysł na "Kaczka faszerowana mięsem mielonym i oliwkami"

Składniki

  • 1 kaczka (ok. 1
  • 5 kg)
  • 1/2 cebuli
  • 500 ml bulionu
  • 10 łyżek oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml czerwonego wina. 35 dag mielonego mięsa
  • 1/2 cebuli
  • 3 żółtka
  • 20 dag wędzonej szynki
  • 16 zielonych oliwek
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • świeży rozmaryn
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Farsz: cebulę posiekać, oliwki pokroić. Mięso wymieszać z pokrojoną szynką, żółtkami, cebulą i oliwkami, doprawiając gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

  2. Kaczkę napełnić farszem. Cebulę zeszklić i dodać posiekany rozmaryn. Włożyć kaczkę i zrumienić.

  3. Podlać winem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 60 minut, podlewając bulionem.

  4. Smak farszu można wzbogacić, dodając np. tarty parmezan, kawałki wędzonego łososia lub suszone pomidory.

  5. ok. 85 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń