Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka pieczona w majeranku

Kaczka pieczona w majeranku

Autor: Wanilia88

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 448

Dodano: 17.09.2013

Odsłon: 17058

Kaczka jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej, niestety trochę zapomnianym w dzisiejszych czasach. Dlatego proponuję prosty przepis na to pyszne mięso, który jest idealny zarówno na wystawna przyjęcia jak i niedzielny obiad w gronie rodziny.

Składniki

  • Cała kaczka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, słodka papryka mielona, majeranek
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczkę umyć, natrzeć solą, pieprzem, papryką i majerankiem z każdej strony i w środku. Na wierzch i do środka położyć czosnek pokrojony w plasterki. Zostawić, najlepiej na noc w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem, w lodówce, żeby mięso nabrało aromatu.

    Nie dodawać tłuszczu - kaczka jest tłusta i w trakcie pieczenia mięso wypuści własny tłuszcz.

  2. Wstawić mięso do nagrzanego piekarnika (ok. 160 stopni) i piec co najmniej 2 godziny.

    Ja podałam mięso z kluseczkami, ale do kaczki świetnie pasuje np. kasza. Dobrze smakuje z sałatką z białej kapusty lub buraczkami.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mariola1975 11 maja 2014 Wygląda bardzo smacznie,jednak ja robiłam nadziewaną gruszkami z przepisów kuchni Lidla.wyszła super.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń