Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka polska z kaszą i grzybami

Kaczka polska z kaszą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4230

Dodano:

Odsłon: 29099

Prawdziwa polska kaczka, kupiona na targu od znajomego rolnika. Karmiona ziarnem i tym, co sama znalazła, bo to kaczka wolna! W dzisiejszych czasach to prawie dziczyzna! :-) Kaczka upieczona z kaszą i grzybami. Pełne Święto Lasu.

Składniki

  • Towarzystwo dla kaczki (ok.2,7 kg):
  • 10 dag kaszy gryczanej (1 woreczek)
  • 10 dag podgrzybków
  • łyżka smalcu
  • cebula
  • tłuszcz wycięty z kaczki
  • kacza wątróbka
  • duża łyżka majeranku
  • pieprz, sól - do smaku
  • łyżka zimnego masła
  • pół szklanki bulionu
  • garść posiekanej natki
  • Dodatki:
  • 40 dag grzybów (podgrzybki)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu
  • 3 - 4 łyżki gęstego jogurtu
  • dwa woreczki (20 dag) kaszy gryczanej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z kaczki odetnij skrzydełka, szyję i wyjmij podroby. Odetnij zbędny tłuszcz. Odłóż i ugotuj na nich rosół.
    Tuszkę umyj, osusz dokładnie i natrzyj z zewnątrz i od wewnątrz majerankiem, pieprzem i solą.
    Włóż na noc do lodówki.

  2. Na patelni rozpuść łyżkę smalcu, dodaj posiekany tłuszcz z kaczki.
    Kiedy się wytopi włóż posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją.

  3. Do zeszklonej cebulki dodaj posiekaną wątróbkę a następnie, kiedy wątróbka się zetnie, pokrojone w dużą kostkę grzyby.
    Podsmażaj wszystko razem, aż cały płyn odparuje, a grzyby będą miękkie.
    Ugotuj w osolonej wodzie z łyżką oliwy kaszę gryczaną i dodaj ją do grzybów. Dodaj natkę.
    Wymieszaj wszystko dokładnie i przestudź.

  4. Wystudzonym farszem nadziej kaczkę, spinając wykałaczkami lub zaszywając otwór po szyi oraz dół tuszki.
    Włóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką, obłóż wiórkami masła i podlej bulionem.
    Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pierwszą godzinę - półtorej pod przykryciem.
    Zdejmij pokrywkę i piecz, aż skóra ładnie się zrumieni. W przypadku kaczki 2,7 kg pieczenie zająło mi prawie trzy godziny. Godzinę i 45 minut pod przykryciem, następnie bez przykrycia 4 razy po 15 minut. Po każdym kwadransie odwracałem kaczkę i podlewałem powstałym sosem.

  5. Przygotuj sos:
    na łyżce smalcu zeszklij drobno posiekaną cebulę. dodaj grubo pokrojone grzyby i zgnieciony, posiekany czosnek. Podsmażaj, aż cały płyn odparuje.
    Dodaj jogurt, wymieszaj i duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a grzyby zrobią się miękkie.
    Dopraw do smaku.
    Oddzielnie w osolonej wodzie ugotuj kaszę (wg przepisu na opakowaniu).

    Przygotuj surówkę - posiekaj lekko odciśniętą kapustę, szalotkę i jabłko.
    Wymieszaj, dopraw oliwą i pieprzem.

  6. Wyjętą z piekarnika kaczkę odstaw na 10 - 15 minut, następnie podziel na porcje razem z farszem.
    Na talerze wyłóż porcję kaczki z farszem, kaszę polaną odrobiną tłuszczu spod kaczki i sosem grzybowym oraz porcję surówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 07 października 2013 A ja na razie nie mam, moja jeszcze biega u rodziców, ale może skończy w ten sposób:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 07 października 2013 A ja mam taką kaczkę,ale jeszcze nie upieczoną -)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń